Atooppinen

Atooppinen iho, atooppinen ekseema, dermatiitti, eczema atopicum

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta niin on myös tällä aaltoilevalla ja monimuotoisella ihosairaudellakin. Atooppiselle ihottumalle on hyvin tyypillistä, että oireettoman tai vähäoireisen kauden jälkeen saattaa seurata hyvinkin yllättäen pahenemisvaihe. Suurimmalla osalla atooppinen ihottuma on kuitenkin lieväoireinen ja sen ennuste on hyvä. Vuodenaika vaikuttaa oireiden esiintyvyyteen ja useimmilla oireet pahenevat talvikaudella ja lievittyvät kesällä. Atooppinen ihottuma ei myöskään näyttäydy samanlaisena läpi elämän, vaan se vaihtelee esiintymisalueiltaan sekä vaikeusasteeltaan.

Atooppinen ihottuma todetaan useimmiten vauvaiässä ja se helpottuu nuoruusiässä, mutta saattaa uusiutua aikuisena. Imeväikäisillä ihottumaa kutsutaan maitoruveksi, leikki- ja kouluikäisillä iho-oireet esiintyvät taivealueilla ja sitä kutsutaan taiveihottumaksi. Aikuisilla atooppinen ihottuma oireilee pään- ja ylävartalon alueella.

Atooppinen ihottuma on krooninen ihotauti. Sen aiheuttajaa ei tunneta, mutta sen taustalla tiedetään olevan ihon rakenteelliset ominaisuudet, ihon immuunijärjestelmän yliaktiivinen toiminta sekä perinnölliset- ja ympäristötekijät, jotka yhdessä vaikuttavat taudin ilmenemiseen ja kehittymiseen. Atooppisen ihottuman oireita ovat ihon kutina, kuivuus, karheus, punoitus ja rikkoumat. Joskus oireet saattavat äityä niin pahaksi, että häiritsevät nukkumista.

Vaikka iho näyttäisikin normaalilta pahenemisvaiheiden välillä, tulehdus on edelleen aktiivinen pinnan alla. Siksi onkin tärkeää muistaa jatkuvan itsehoidon merkitys. Omahoidon tärkeimpiä tekijöitä ovat voiteiden säännöllinen käyttö, ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen sekä lääkevoiteiden käyttö aktiivisen vaiheen aikana. Päivittäisen omahoidon hyötyjä ovat ihon tulehduksen lievittyminen, ihon pysyminen hyvässä kunnossa ja elämänlaadun paraneminen.

Apteekista saatavat perusvoiteet korjaavat kuivan ihon kosteustasapainoa estämällä veden haihtumista ihosta. Pelkästään perusvoiteen käytön lisääminen ei kuitenkaan riitä pahenemisvaiheessa, vaan silloin tarvitaan lääkehoitoja, kuten kortisonivoiteita. Perusvoiteen valintaan vaikuttaa ihon kosteutustarve ja voiteen käyttömukavuus. Iholla epämukavalta tuntuva voide jää helposti käyttämättä eikä tällöin sen tuomia hyötyjä ole mahdollista saavuttaa.

Perusvoiteiden lisäksi apteekki tarjoaa monia, tutkitusti toimivia hoitovoiteita atooppisen ihon hoidon tueksi. Allergiatunnus® auttaa tuotteen valinnassa, kun etsit ihonhoitotuotetta herkälle, atooppiselle iholle tai haluat käyttää tuotteita, joissa ei ole käytetty väriaineita eikä hajusteita. Allergia- ja astmaliiton suosittelemia ihonhoitotuotteita löytyy esimerkiksi La Roche-Posay:n, Avenen ja Favoran valikoimista. Hyviä tukituotteita perusvoiteiden lisäksi atooppiselle iholle ovat mm. A-Derma exomega, Cera Derm betaglugan, Avene xeraCalm

Hyvinvointiapteekin ihonhoitovalikoimiin voit tutustua verkkokaupassamme tai tulla paikanpäälle palveltavaksi!

Lähdeluettelo:

www.atooppinen.fi, www.terveyskirjasto, www.mehilainen.fi, www.allergia.fi, terveyskyla.fi, Atooppisen ihottuman hoito 2021