Närästys
Voi että, mitä herkkuja! Taas on pöytä katettuna hyvällä ruoalla. Kaikkea tekisi mieli maistaa, mutta millainen on olo sen jälkeen, närästääkö?
Närästys tarkoittaa polttavaa kipua tai epämiellyttävää tuntemusta rintalastan takana. Useimmiten polte tuntuu rintalastan alaosan tienoilla, mutta se voi tuntua myös ylempänä ja voi säteillä kaulalle. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen ja nieluun.
Useampi kuin joka kymmenes ihminen kokee närästystä viikoittain. Kun mahanestettä nousee toistuvasti ruokatorveen, kyseessä on refluksitauti. Tilapäisen närästyksen vuoksi ei tarvitse mennä lääkäriin. Monella kotikonstilla voidaan vähentää tai lievittää oireita. Tavoitteena on vähentää mahansisällön pääsyä ruokatorveen ja välttää ärsyttäviä ruokia.
Suuria aterioita on syytä välttää 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä suuri määrä ruokaa mahalaukussa lisää närästystä. Jotkin ruoat ja juomat, kuten sitrushedelmät, kahvi, suklaa, tomaatti, sipuli, minttu, kolajuomat ja väkevät alkoholit sekä rasvaiset ja käristetyt ruoat, ärsyttävät mahaa. Myös tupakointi kannattaa lopettaa. Sängyn pääpuolta voi nostaa ylemmäksi, jolloin yöllinen närästys vähenee. Raskaana olevat voivat kokeilla samoja elintapaohjeita.
Tilapäistä närästystä voi hoitaa hapon eritystä estävillä lääkkeillä, joita saa myös ilman reseptiä. Tehokkaimpia näistä ovat protonipumpun estäjät, joita suositellaan ensisijaisesti myös iäkkäille. Näitä ovat mm. pantopratsoli, omepratsoli, esomepratsoli, lansopratsoli ja rabepratsoli. Nämä otetaan kerran päivässä 30-60 minuuttia ennen ateriaa. H2 -salpaajista on markkinoilla famotidiini. Sen vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12-24 tuntia.
Myös mahahappoa neutraloivat antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää närästysoireita. Niiden vaikutus alkaa 10-15 minuutissa ja kestää pari tuntia. Lääkettä voi ottaa useita kertoja päivässä. Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät eivät sovi iäkkäille. Ne myös heikentävät monien lääkeaineiden imeytymistä, joten niiden välillä on hyvä pitää vähintään 2 tunnin väli. Raskaana olevat voivat tarvittaessa käyttää antasideja tai limakalvoa suojaavaa sukralfaattia.
Joissakin tilanteissa on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Jos närästystä esiintyy useita kertoja viikossa pitkiä aikoja tai jos oireet alkavat ensi kertaa yli 50-vuotiaana, on syytä mennä lääkäriin. Myös jos närästyksen ja rintalastan takaisen polttelun lisäksi ilmenee muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella tai kipu säteilee vatsasta selkään, on lääkärin hyvä selvittää tilanne. Jos ilmenee nielemiskipua tai vaikeutta niellä, laihtumista ilman syytä, pahoinvointia tai oksentelua tai itsehoito ei auta, pitäisi mennä lääkärin pakeille. Äkillinen rintalastan alaosassa tuntuva huomattava kipu uutena oireena edellyttää heti hoitoon hakeutumista, sillä joskus sepelvaltimotauti tai sydäninfarkti oireilevat tällä tavalla.
Syömisestä voi siis nauttia rauhassa, kunhan muistaa huomioida tietyt pelisäännöt. Hyvinvointiapteekin verkkokaupasta löydät helpotusta myös närästysvaivaan. Vatsatuotteiden valikoimaan pääset tästä.