VItamiinit

24.11.2021

Tuleeko syötyä säännöllisesti ja riittävän monipuolisesti? Vitamiinit ovat ihmisille tärkeitä aineita, joita saadaan monipuolisesta ravinnosta. Etenkin D-vitamiini ja folaatin riittämätön saanti on Suomessa kuitenkin yleistä. Vitamiinit jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Vesiliukoisia ovat C- ja B-vitamiinit. Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, joten niiden kanssa täytyy huomioida, ettei niitä saa liikaa. Rasvaliukoiset vitamiinit on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä, sillä ruoan sisältämä rasva parantaa niiden imeytymistä. Vesiliukoiset vitamiinit sen sijaan eivät varastoidu elimistöön B12-vitamiinia lukuunottamatta.

D-vitamiinia syntyy iholla UV-säteilyn vaikutuksesta. Etenkin näin pimeään vuodenaikaan päivittäistä D-vitamiinilisää tulisi kaikkien käyttää. Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää erityisesti luuston kasvun ja ylläpidon kannalta. D-vitamiinin saantisuositukset ovat aikuisilla 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Alle 2-vuotiaiden lasten saantisuositus on 10 mikrogrammaa D-vitamiinia ja 2-17-vuotiailla se on 7,5 mikrogrammaa. Jos pieni lapsi saa äidinmaidonkorviketta, se tulee huomioida annetun D-vitamiinilisän määrässä.

B12-vitamiini tukee hermoston ja aivojen toimintaa. Jotkut lääkkeet (esim. metformiini) voivat haitata B12-vitamiinin imeytymistä. B12-vitamiini on turvallinen vitamiini, sillä haitallisia vaikutuksia ei ole havaittu, vaikka saantimäärät olisivat suuriakin. Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini. Folaatin muuttuminen aktiiviseen muotoon vaatii B12-vitamiinia. Ravinnossa esiintyvä muoto on folaatti, vastaava muoto vitamiinivalmisteissa on foolihappo. Etenkin kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville suositellaan foolihappolisää.

Tilaa koko perheen vitamiinit ja ravintolisät Hyvinvointiapteekin verkkokaupasta!